Monday, June 25, 2012

Κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από τη Συρία

  Στις 22 Ιουνίου 2012 (τρεις ημέρες πριν) ένα τουρκικό Phantom F-4 καταρρίπτεται από τις συριακές δυνάμεις σε θαλάσσιο εναέριο χώρο.  Μετά από αλλεπάλληλες δηλώσεις των 2 πλευρών, οι Τούρκοι παραδέχονται ότι παραβίασαν (κατά λάθος υποστηρίζουν) τον συριακό εναέριο χώρο, αλλά επιμένουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη τελικά (αφού είχε βγει από τον εναέριο χώρο της Συρίας). ΟΙ Σύριοι δε υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας και πετούσε στα 100 μέτρα για μην τα βλέπουν τα ραντάρ (άρα όλα ήταν σκόπιμα) και επίσης υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη στον εναέριο χώρο της Συρίας.
  Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις και ενεργοποιεί άρθρα της Νατοϊκής Συμμαχίας. Με ποιο δικαίωμα όμως? Πως γίνεται να παραδέχεσαι ότι παραβιάζεις τα σύνορα μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εσωτερικά και απειλείται συνέχεια με εξωτερικές στρατιωτικές επεμβάσεις (από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), και να κατηγορείς τους άλλους? Ακόμα και να ισχύει η εκδοχή της Τουρκίας και να έγινε κατά λάθος η παράβαση του εναέριου χώρου της Συρίας, τι δουλειά είχε ένα μαχητικό βομβαρδιστικό στα σύνορα αυτής της χώρας που είναι σε μια πολύ θερμή κατάσταση για να παραβιάσει και "κατά λάθος" τα σύνορα της? Ολόκληρη μεσόγειος, εκεί βρήκε να κόβει βόλτες το συγκεκριμένο μαχητικό? Δεν είναι λογικό να είναι "με το δάκτυλο στη σκανδάλη" μια χώρα που απειλείται συνεχώς με εξωτερική επίθεση από ένα μεγάλο μέρος της διεθνής κοινότητας?
  Το ερώτημά όμως το κυρότερο είναι ένα! Ήταν μια ηλιθιότητα το παιχνίδι στα σύνορα και ανθρώπινο λάθος η παραβίαση των συνόρων ή μήπως είναι ένα προσχεδιασμένο θερμό επεισόδιο με μακροπρόθεσμες σκοπιμότητες?

ΥΓ: Ελπίζω να ζουν οι δυο  Τούρκοι πιλότοι του μαχητικού, γιατί κατά πάσα πιθανότητα ακολουθούσαν διαταγές και πίστευαν ότι κάνουν το καθήκον τους για τη χώρα τους...


No comments:

Post a Comment